Неочакван разказ за един от моделите на Владимир Димитров-Майстора на връх 139 години от рождението на твореца. Изключително рядък акт по размери  на дарение за култура. Името на дарителя, отначало анонимно, вече е известно.

Моделът е един за картините “Дафина”, “Българската Мадона” и “ Селски Девойки”,  разкрива живата наследничка на рисувания образ. Коя всъщност е Дафина? Три от неговите вечни картини оживяват в невероятен разказ за това, как дълбоко духовния художник е творил само и единствено за народа. Историята за Майстора, как рисува най-истинското, а именно хората от ежедневието и обкръжаващата ги природа в село Шишковци, което той нарича “столицата на рая”. Художникът безсребърник предпочита да рисува, не искащите неговите портрети, а тези които според майстора заслужават шедьоврите му. По този начин историята за модела Дафина променя изцяло сюжета за три от творбите на Майстора,  като така те придобиват още по-значима сантиментална стойност и чистота на неговото изкуство.

Dr. Ing. Krasimira Dimitrova

Използвайки иконите ‘плей’ в илюстрацията и QR кода може да нучите повече както за картините така и за модела Дафина. 

Забравената Галерия На Владимир Димитров Майстора В Кадър Бнт Появи се непозната досега картина на Майстора - Здравей, България (28.12.2018г.) WELCOME TO VLADIMIR DIMITROV-MAYSTORA GALLERY!